Een studiedag over jongeren en identiteit

Eventbrite Banner

30november 2023 • 8.30 tot 16.30
Stadhuis Genk • Stadsplein 1, 3600 Genk
Ticket: €25,00 pp

Op 30 november brengen we 6 verschillende organisaties en 200 professionals samen rond het thema jongeren en identiteitsontwikkeling.

Grijp het moment om inspiratie op te doen, om meer inzichten te krijgen in de hedendaagse jongerencultuur, om extra expertise te verwerven én te delen!

Hoe kijken jongeren naar (gender) diversiteit en inclusie, hoe is het gesteld met de persoonlijke ontwikkeling en mentale weerbaarheid van jongeren, hoe maakt het jeugdwelzijnswerk een verschil, hoe gaan we om met genderstereotypen, hoe beïnvloed racisme en discriminatie jongeren, hoe geven we jongeren meer verantwoordelijkheid, hoe omgaan met het verschil tussen straatcultuur en schoolcultuur?

Het zijn vraagstukken waar we intensief mee bezig zijn, die we belangrijk vinden, waar we elke dag mee in aanraking komen. We benadrukken belangrijke tendensen, focussen op controversiële thema’s en buigen ons met andere experten en partners over inzichten. Bovendien reiken we praktische tools aan waarmee je als jeugdwerker, hulpverlener, leerkracht of beleidsmaker mee aan de slag kan.

Agenda hoogtepunten

•  Keynote van Khalid Benhaddou over identiteitsontwikkeling bij jongeren

•  8 verschillende workshops over diverse thema’s (voormiddag en namiddag)

•  Netwerklunch is voorzien

•  Plenair afsluitmoment verzorgd door Inspinazie

•  Afsluitende netwerkreceptie om verworven kennis te delen

WORKSHOPS

1. Citéverhalen (GIGOS)

De impact van jeugdwelzijnswerk
Welke impact heeft het jeugdwelzijnswerk in het leven van jongeren? Over welke impact spreken we dan en welke betekenis geven jongeren hieraan?

Deze workshop bestaat uit verschillende sprekers die vanuit hun ervaring vertellen hoe ze hun vrije tijd invulling gaven en wat voor hen belangrijke aspecten hierin waren. Laat je meevoeren door deze inspirerende verhalen in een sfeervolle setting en ontdek hoe je mee(r) het verschil kan maken in het leven van jonge mensen. We reiken tools aan om op een laagdrempelige manier aan de slag te gaan met jongeren.

Sylvia Dekens en Alessandro Canale • GIGOS vzw

 

2. De wereld is de wijk (BAZZZ)

Wat is het verschil tussen straat-, school- en thuiscultuur?
In sommige wijken zijn jongens baas. Voor hen is hun buurt hun tweede thuis. Dit heeft een impact op de omgang met meisjes en hun vrijheid.

Wat zijn die (huis)regels van de straat? Wat is de rol van peer pressure en waarom zijn scheldwoorden altijd vrouwelijk? We nodigen experten uit en gaan het gesprek aan rond de rol van de buurt op opvattingen rond gender en relaties. De buurt staat heet!

Yousra Kaddouri en Seif Nduwimana • Jeugdwerkers JC Bazzz vzw

 

3. Dynamiet wordt dynamiek (Diversiteit en Gelijke Kansen)

Genkse bib ambassadeurs zorgen voor verandering
Met de bouw van een nieuwe bibliotheek in het centrum van Genk, zakten ook meer en meer jongeren af naar het centrum en de bibliotheek. Ze veroorzaakten geen grote problemen, maar er werden wel eens grenzen overschreden. 

Grenzen overschrijden hoort bij het opbouwen van een identiteit en dat gaat gepaard met zoeken en experimenteren. Identiteiten botsen ook wel eens, zeker in zo’n kleine mini samenleving als de bibliotheek, waar mensen van jong totoud elkaar ontmoeten. Maar hoe ga je hier dan mee aan de slag, om de identiteitsontwikkeling van jongeren alle kansen te geven, en toch het samenleven in de bib op een positieve en verbindende manier te laten verlopen? En hoe kan je jongerenhun talenten inzetten in de bib, hen ondersteunen en begeleiden? Om op hun beurt als vertrouwenspersoon en aanspreekpunt te fungeren in zo’n openbare plek?

Houssein Bouharras neemt je mee in het verhaal van de bib ambassadeurs, als bezieler van het project gedurende de afgelopen 10 jaar.

Houssein Bouharras • stad Genk

 

4. Jongeren en mentaal welzijn (Ligant)

Met jongeren op weg rond hun persoonlijke ontwikkeling en welzijn
In deze workshop reiken we het kader van de Discovery Colleges aan om thema’s die belangrijk zijn voor de persoonlijke ontwikkeling en het mentaal welzijn van jongeren samen met hen bespreekbaar te maken.

Discovery Colleges zijn participatief vormgegeven inspiratieworkshops mét, dóór en vóór jongeren. Dit vullen we aan met suggesties van actoren die bij de eigen (jeugd)werking betrokken kunnen worden i.f.v. preventie en vroeg interventie op het vlak van geestelijke gezondheid. De deelnemers worden wegwijs gemaakt in het Limburgse netwerk van geestelijke gezondheid voor kinderen en jongeren, in geval men merkt dat er sprake is van psychische problemen waarvoor men
een jongere zou willen doorverwijzen naar professionele hulp.

Bojoura Schouten, participatiecoach • Ligant
Marie-Sophie Smeets, ervaringsdeskundige • Ligant

 

5. Genderstereotypen & mannelijkheid (Rosa / Zijn)

Genderstereotypen & mannelijkheid: het gesprek openen met jongeren. 
Wat is mannelijkheid? Wat betekent mannelijkheid anno 2023? En hoeverre is dit geëvolueerd in de tijd? 


In deze vorming gaan we op een interactieve manier samen op zoek naar de antwoorden op deze vragen en geven we tools om hier samen met jongeren over in gesprek te gaan. De vorming biedt ook achtergrondinformatie om publieke discussies rond mannelijkheid en de rol van influencers te kunnen kaderen. Tot slot geven we een kort proevertje van de EquiSchools handleiding: een handleiding gericht op samen met jongeren werken aan een (gender)gelijke en geweldloze samenleving.

MoveMen • een initiatief van Rosa vzw / Zijn vzw

 

6. Jongeren en LGBTQ+ (Merhaba)

Merhaba: een verhaal over seksuele, gender en culturele diversiteit LGBTQ+ personen (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, queer, etc) worden in onze maatschappij nog altijd uitgesloten, gediscrimineerd, of krijgen ongelijke kansen.
Dit geldt niet enkel voor LGBTQ+ personen, maar ook voor mensen met een migratie achtergrond, en dus zeker voor mensen die zowel beschikken over een LGBTQ+ identiteit én een migratieachtergrond.

In deze training presenteren we de rol die Merhaba vzw hierin speelt en delen we inleidend onze kennis over hoe we (on)bewust bijdragen aan vooroordelen, stereotypen en discriminatie. We initiëren enkele tools die kunnen helpen deze om te buigen naar meer inclusie.

Lou Van Hecke • Merhaba vzw

 

7. Impact van racisme en discriminatie (Don Pandzou en Lieven Kandolo Miguel)

Don Pandzou en Lieven Kandolo Miguel nemen je tijdens deze sessie mee a.d.h.v. hun boek 'yaya na leki' en de bevindingen die ze ondertussen hebben opgedaan door te werken in en rond racisme.

Tijdens deze sessie staan we stil bij de dynamieken die zich schuilen achter de verschillende lagen van racisme en bekijken we een concreet project: cultuurbotsing in het onderwijs.

Moussa Don Pandzou en Lieven Kandolo Miguel

 

8. Who run the world, GIRLS! (BAZZZ)

Feminisme en islam horen niet bij elkaar. 
Dat is wat wereldwijd geroepen wordt vanuit verschillende hoeken. 

Jonge moslima’s denken daar helemaal anders over. In een context van superdiversiteit, gaan meisjes op zoek naar hefbomen om het recht op zelfbeschikking op te eisen. Het is een debat dat al langer aan de gang is maar daarom niet minder actueel. Het hoofddoekenverbod vormt nog steeds een heet hangijzer, alsook de interne strijd om de eigen religie te feminiseren. Een maatschappelijke strijd op verschillende fronten…waar staan we vandaag?

Kawtar Choho • Projectmedewerker YMAGe (Young Muslims About Gender / Bazzz vzw)

Inschrijving Studiedag

Fijn dat je erbij wilt zijn!

Je kan de eerste stap voltooien door onderstaande gegevens in te vullen. Hierna wordt je doorverwezen naar het betalingsplatform.

Mogen wij, GIGOS vzw, je e-mailadres toevoegen aan onze mailinglist?
Workshops
Kies hier je workshop voor in de voormiddag
Kies hier je workshop voor in de namiddag
Netwerk momenten
Neem je deel aan de netwerklunch?
Neem je deel aan de netwerkreceptie?
Footer Logos
GIGOS vzw ism Rotary Genk en stad Genk